طرح برگزیده المان ورودی شمال استان کرمان معرفی شد


طراحی رامین عظمایی برای مسابقه طراحی المان ورودی شمال استان کرمان رتبه اول را به خود اختصاص داد.

آنچه به‌عنوان مبانی نظری در ارائه‌ی این طرح از سوی طراح اثر عنوان شده، در نظر دارد این میدان را به‌عنوان دروازه‌ی ورود به استان کرمان معرفی کند. درنتیجه بخشی از مفهوم هویت شهری قدیم، که در پدیده‌ای به نام دروازه‌های شهر و ورودی‌های هریک از فضاهای معماری از قبیل مساجد, خانه‌ها و ... نمود عینی می‌یافت، برای آن در نظر گرفته شده. یكی از عناصر قابل‌توجه در معماری ایرانی فضاهای ورودی است، فضای ورودی نسبت به سایر فضاها از ویژگی‌ها و امتیازات خاصی برخوردار است، زیرا علاوه بر كاركرد اصلی آن به‌عنوان یك فضای ارتباطی؛ ازلحاظ بصری و ادراكی نیز فضایی رابط بین یك بنا با فضاهای شهری است و غالباً معیاری برای تشخیص ارزش آن بناست. و می‌توان هویت معماری سنتی كشور را در آن مشاهده كرد.

به‌این‌ترتیب فضای ورودی تنها به‌عنوان یک فضای ارتباطی باقی نماند، بلکه دارای کارکردهای اجتماعی و فرهنگی نیز شده، به‌عبارت‌دیگر بسیاری از فضاهای ورودی همانند واحدهای دیگر معماری تنها برای پاسخگویی و تأمین نیازهای مادی و ملموس طراحی و ساخته نمی‌شد، بلکه فرهنگ و الگوهای رفتاری، ارزش‌های معنوی و اجتماعی، نقش مهمی در شکل‌گیری آن‌ها داشته است.

در طراحی فضای ورودی هر یک از انواع بناها، اهداف و اصولی متناسب با آن بنا، ازجمله: حفظ محرمیت افراد خانواده، ورود با خضوع، ورود به‌تدریج، آسانی دسترسی به فضاهای داخلی یا ایجاد دشواری در آن، شاخص و خوانا نمودن بنا در سیمای شهر، ایجاد پیوند بین بناهای بزرگ و عمومی با فضاهای شهری، در نظر گرفته می‌شد. ورودی مساجد غنا و وظیفه‌ی والاتری به عهده داشته، ورودی‌ها نقش اتصال برون به درون را داشتند. نشان‌دهنده‌ی مرز سفری از دنیای ماده به دنیای معنا.

در این پروژه دروازه‌ی ورودی به استان کرمان نگاهی انتزاعی دارد به آستانه‌ای که امتداد بصری به مسیر شهر را کادره کرده و در میان کاربندی آزاد شده بدنه‌ی خویش به رخ می‌کشد، و گواه بر تأکید وارد شدن به مرزی را دارد که در بطن خود بستری غنی و ارزشمند را ارائه می‌دهد.

منبع : هنرآنلاین

logo-samandehi