عكاسی با نور طبیعی


با بررسی این نوع عکاسی سعی بر این است تا بتوانیم این نور را بهتر بشناسیم و از نور طبیعی اطراف، به بهترین نحو ممکن استفاده كنیم. تمام سعی بر این است نسبت به دیگر عناصر، زاویه، رنگ نور و نیز شیوه ی عكاسی در روزهای ابری را مورد بررسی قرار دهیم.

نور در دسترس چیست ؟

نور در دسترس، همان نور طبیعی موجود برای عكاسی است. نور چراغ، فلاش یا سیستم های دیگر نورپردازی، نور طبیعی نیستند بلكه نور مصنوعی نامیده می شوند. نور طبیعی در زمان ها و مكان های مختلف و نیز در فصلها و شرایط آب و هوایی متفاوت، تغییر می كند. این تغییرات در كیفیت نور طبیعی با ایجاد احساس گرم و سرد و یا با ایجاد سایه های نرم و شدید، حالت عكس را تحت تاثیر قرار می دهند.
به طور كلی نور سه ویژگی عمده دارد: روشنی، رنگ و جهت. یا به گفته ی برخی، كیفیت، كمیت و رنگ.

جهت نور

نور طبیعی از زوایای گوناگونی به موضوع می تابد. اگر خورشید در ارتفاع پایین قرار داشته باشد، مثلا صبح زود یا نزدیك غروب، سوژه از مقابل، پشت یا كنار، روشن می شود. در یك روز ابری، نور از میان ابرها در آسمان منتشر می شود و نور اواسط روز ، به صورت عمودی بر سوژه می تابد.
به طور كلی بهترین زمان برای عكاسی، صبح زود،‌ كمی پس از طلوع و بعد از ظهر، كمی پیش از غروب است. تا آنجا كه می شود از عكاسی در اواسط روز خودداری كنید زیرا نور عمودی سایه های شدیدی ایجاد می كند كه باعث حذف ویژگی ها و جزئیات سوژه می شود.

هنگامی كه زاویه تابش نور خورشید در پشت شما به عنوان عکاس و روبروی موضوع مورد نظرتان قرار دارد، جلوی موضوع روشن شده و در اكثر مواقع موضوع به طور یك دست روشن می شود.
به همین دلیل به عقیده ی اغلب عكاسان، از نظر نورسنجی، این نوع نورپردازی ساده ترین روش برای عكاسی است. بهترین زمان برای عكاسی با این نور از نظر كیفیت و رنگ، در ساعت های نخستین پس از زمان طلوع و ساعت های پایانی روز است.
اگر خورشید در روبروی شما و پشت موضوع قرار داشته باشد، پشت موضوع روشن می شود و به شکل معمول نتایج جالبی در پی دارد زیرا موضوع در عكس تان به طور كامل تاریك می شود و ضدنور (سیلوئت) های فوق العاده جذابی را می تواند به وجود بیآورد.

اما اگر می خواهید در چنین شرایط نوری، بدون اینكه موضوع ضدنور (سیلوئت) شود، عكاسی كنید باید به موضوع نزدیك شده و نور سنجی كنید سپس، بدون تغییر تنظیم های انجام گرفته در دوربین، عقب تر رفته و كادر مطلوب نظرتان را انتخاب كنید و سپس عكس بگیرید.
هنگامی كه خورشید در سمت چپ یا راست شما و موضوع قرار داشته باشد، نور جانبی ایجاد می شود. برخی معتقدند این نوع نور، زیباترین و جذاب ترین نور موجود است زیرا با ایجاد سایه های زیبا به منظره حجم و عمق می دهد و بافت و جزئیات را برجسته تر می كندو این می تواند در نگاه مخاطب خوش ذوق، بسیار ظریف و دلنشین جلوه کند.
اما به گفته ی بعضی از عكاسان، این نور خیلی چالش برانگیز است زیرا تركیبی از نور و سایه ایجاد می كند. سایه ها در یك عكس كم نور، بیش از حد تیره می شوند و نمایی سه بعدی به عكس می دهند. پس هنگام عكاسی با نور جانبی، پس از یك نورسنجی دقیق، عكس را با یك گام (استپ) نور پایین تر ثبت كنید زیرا این كار به طور معمول نتایج مثبت و خوبی در پی دارد.

آشنایی با رنگ نورها

رنگ نورها با توجه به زمان و شرایط آب و هوایی متغیر است. نور در زمان میانی روز، شدید و بی رنگ است. نور عمودی و بی رنگ در این زمان از روز، عكس هایی بی روح و نامطلوب خلق می كند، به همین دلیل اكثر عكاسان با تجربه ترجیح می دهند صبح زود و یا اواخر روز عكاسی كنند.
نور پیش از طلوع کامل در آب و هوایی مناسب، به رنگ آبی سرد و ته رنگ قرمز، یا صورتی گلگون و قرمز شفاف است. درست هنگام طلوع، این رنگ به نارنجی گرم تبدیل می شود كه مناظر و موضوع ها را با رنگ های زیبایی از نارنجی و طلایی پوشش می دهد. در حدود یك ساعت پیش از زمان غروب تا هنگام غروب کامل این تغییر رنگ به طور معكوس رخ می دهد. یعنی رنگ از نارنجی طلایی گرم به قرمز آبی، صورتی گلگون و قرمز شفاف تغییر می كند.

از آنچه گفته شد سعی کنید چند تجربه کسب کنید. در هر نقطه ای که هستید شرایطی را ایجاد کنید تا با رعایت اصول و نکات ایمنی پیرامون حساسیت سطوح حساس و یا شدت تابش منبع نور عکس هایی را به شکل ذکر شده تهیه کنید. این تمرین ها تجربه هایی ماندگار را در ذهن شما به جای می گذارد تا با رنگ هایی که در اثر زمان تابش به دست می آورید در موقعیت هایی فوق العاده بتوانید عکس هایی با نور طبیعی و در دسترس و همچنین سرشار از جلوه های طبیعی خلق کنید.
به یاد داشته باشید کسب تجربه با مهارت های آموزش دیده شده کلاس خوبی است تا بتوانید آنچه شنیدید را به آنچه می شود دید تبدیل کنید. تلاش کنید تا با رنگ نور آشنا شوید زیرا همانطور كه قبلا گفتم ،صبح زود و هنگام غروب، رنگ نور نارنجی طلایی گرم است، اما اگر به طور منظم رنگ نور را بررسی كنید متوجه می شوید رنگ نور در صبح زود، از نور نارنجی طلایی گرم غروب، سردتر است.
بعلاوه ، برف و مه، تك رنگ هستند و سوژه در این شرایط بیشتر جلب توجه می كند مانند فردی با یك چتر رنگی در مه. رنگ نور را همچنین با تغییرات فصلی نیز می توان بررسی كرد. مثلا نور شدید و عمودی در ظهر تابستان خیلی با نور مایل زمستان متفاوت است. نور روشن موجود در روزهای بهاری و پاییزی رنگ های زیبا و دلنشینی خلق می كند.
رنگ نور به شدت تحت تاثیر دما است و با مقیاس كلوین سنجیده می شود. این مقیاس، رنگ هر دما و منبع نوری كه چنین رنگی ایجاد می كند را نشان می دهد.
دمای بالای رنگ، یعنی از 5000 كلوین به بالا، معمولا رنگ های سرد نامیده می شوند و ته مایه های آبی سفید دارند. دماهای پایین تر رنگ ، بین 2700 تا 3000 كلوین، رنگ های گرم خوانده می شوند و ته مایه های زرد سفید و قرمز دارند.
در اینجا برخی از دمای رنگ های معمول همراه با منابعشان و نمونه ای از رنگ مربوط به هر دما را آورده ایم.

نور روزهای ابری

همانطور كه پیش از این هم گفتیم، جنس و زاویه نور تابیده شده در زمان میانی روز در اغلب موقعیت ها نور خوبی برای عكاسی به شمار نمی آید اما در یك روز ابری كه آسمان پر از ابر است، می توانید با دوربین تان عكس های بی نظیری ثبت كنید. نور نرمی كه از میان ابرها در آسمان پخش می شود رنگ ها را غلیظ تر و كنتراست را نمایان تر می كند و عكس های زیباتری را برای ثبت و ارایه به وجود می آورد.
جنس نور تابیده شده در روزهای بارانی برای عكاسی از مردم خیلی مناسب است زیرا دیگر سایه های شدید در زیر چشم پدید نمی آیند اما در روزهای بارانی و ابری از مناظر و جنگل ها عكاسی نكنید زیرا آسمان خاكستری در كنار درختان و گیاهانی كه به رنگ سبز روشن و شفاف هستند، در قریب به اتفاق تجربه های عکاسی اسباب تولید عكس زیبایی نشده است.

نتیجه گیری از این مقاله

در عكاسی، هر نوری كه توسط عكاس ایجاد نشده باشد نور طبیعی در دسترس است كه شامل منابع نوری چون: خورشید، روشنایی ماه و غیره می شود. استفاده از نور طبیعی موجود برای عكاسان چالش برانگیز است زیرا به شکل مستقیم قابل تغییر و دستكاری نیست. این نور به شدت تحت تاثیر زمان، مكان و حتی موقعیت عكاسی قرار دارد و همچنین در عكس های رنگی، تنوعی از رنگ را می تواند پدید آورد.
با وجود این چالش ها، اگر با نور طبیعی در دسترس، شرایط و ویژگی های این نور و روش كار با آن آشنا باشید، در ثبت عكس های خیره كننده، گامی مؤثر برداشته اید.
پس دقت كنید و برای ثبت عكس هایی طبیعی و جادویی، آماده باشید!

منبع : چیلیک

logo-samandehi